perjantai 29. maaliskuuta 2013

Yksi murtunut varvas

Maanantai- iltana käytiin Jan Räihän luona näyttämässä Sentin tassua.  Oltiinkin asiantuntevissa käsissä, kun Räihän lisäksi myös Lotta Silfverberg oli Senttiä hoitamssa.Ihan säikähdyksellä me emme valitettavasti selvineet. Räihä totesi Sentillä vasemman etujalan uloimman 5. varpaan sisäpinnalla avulsiomuruman. Ilmeisesti sivusiteet (?) olivat repineet luunsirun murtumakohdasta irti, joka näkyi viimeksi röntgenkuvissa. Eläinlääkärissä testattessa käynti oli puhdasta, mutta liike vielä epäpuhdasta ravissa ja laukassa.

Hyvä uutinen on, että varvasta ei tarvitse leikata. Mikäli murtuma olisi rikkonainen tai murtuneet palat eivät olisi kohdakkain varvas yleensä leikattaisiin, mutta Sentin tapauksessa murtuma on melko siisti sekä niin hankalassa paikassa, että siihen ei leikkauksessa olisi edes mahdollista päästä käsiksi.

Koira pitäisi saada pysymään todella rauhassa eikä varvas saisi päästä yhtään liikkumaan, jotta murtuma ikinä paranee. Vaarana on, että varvas joudutaan amputoimaan, jos se ei lähde luutumaan. Parantumisaika riippuu pitkälti murtuman tasosta ja kuinka hyvin saamme varpaan pidettyä liikkumattomana. Lähtökohtaisesti ainakin kolme-neljä viikkoa tassu tulee olla paketissa ja koiraa liikutetaan vain kontrolloidusti remmilenkeillä. 

Ulkona käyminen onkin mielenkiintoista näissä kosteissa keleissä. Tähän asti olemme pukeneet useita pusseja sekä sukkia tassuun, jotta se ei saa yhtään kosteutta. Tänään saamme onneksi pari lasten kurahanskaa kaveriltani, toivottavasti ne helpottavat meidän ulkoilua. Omasta mielestään Sentti on täysin terve. Se ei millään voi ymmärtää miksi se ei pääse pitkille lenkeille mukaan saati juoksemaan vapaana. 

Muisteltiin eläinlääkärissä Sentin edellistä jalkaleikkausta, jossa Räihä korjasi vasemman polven ristisiteet kuntoon sekä kaikkia muita Sentille tapahtuneita "onnettomuuksia". Näihin Räihä totesikin "ihme, että koira kävelee edes enää." Janne halusi jo ensi viikolla kuvata tassun uudelleen, joten seuraava aika onkin jo ensi keskiviikkona. Toivotaan, että paranemista on silloin jo näkyvissä. Mikäli Teillä on kokemuksia murtuneista varpaista ja niiden paranemisista niin kaikki tieto otetaan mielellään vastaan.


7 kommenttia:

 1. Murtuneista vapaista en tiiä, mutta meillä oli Ennillä vuosi takaperin kynsi revennyt melkein kokonaan irti ja jouduttiin leikkaamaan. Silloin koetiin parhaaksi näill keleillä tällainen patentti: ensin se perusside, mitä pitää sisällä, sitten muutama muovipussi pitämään kosteuden poissa ja lopuksi lasten sukka päälle, niin pussi ei kulu puhki. Tämä sidos kiinni ihoteipillä niin ei satu vaikka menis vähän karvaan kiinni. Tsemppiä paranemiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen katkennut kynsi on varmasti ollut myös todella ikävä. Onneksi se on parantunut kuntoon :)

   Kiitos vinkistä!! Meillä mennään nyt samalla kombolla ja vielä lasten kurahanska päälle :)

   Poista
 2. Sentille terkkuja :) Toivottavasti varvas paranee pian!!
  Terveisin; Tiina ja koirat

  VastaaPoista
 3. Meillä on kokemusta varvasmurtumasta, ikävä kyllä. Jekulla on murtunut viime keväänä vasemman takajalan 4. varvas. Juoksi ravaavan hepan alle ja pyöri siellä jaloissa niin että pahemminkin olis voinut käydä. Varpaan ylin luu katkesi ihan kokonaan kun hevosen hokki painui tassuun.

  Niin pahat haavat tuli ettei voitu lastoittaa (oli liian iso tulehdusvaara), ja siteen avulla ei pysynyt tarpeeksi paikoillaan että olisi lähtenyt luutumaan. Tai sitä yritettiin kyllä, mutta 2 vk jälkeen oli luun tilanne ihan sama kuin alunperin joten varvas päädyttiin amputoimaan. Oli hyvä ratkaisu, paraneminen kesti muutaman viikon. Eikä ole menoa hidastanut yhden varpaan puuttuminen :) Ortopedin mukaan amputoinnin vaikutukset jatkossa riippuu paljon siitä, mikä varvas amputoidaan ja miten koiran paino jakautuu.

  Tässä meidän kokemuksia :) Toivottavasti Sentin varvas luutuu pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Hui, kuulostipa pahalta äksidentiltä. Onneksi Jekku on kunnossa :) Kuulostaa ihan russelilta kun on juossut hevosen jalkoihin :)

   Oonkin tähän mennessä kuullut vain pelotteluja varpaan amputoinnista, joten kiva kuulla myös hyviä kokemuksia amputoidusta varpaasta. Onneksi Sentin varvas on lähtenyt luutumaan ja paranee varmastikin ihan vain levolla.

   Poista
  2. Ihanaa että on lähtenyt luutumaan! Tsemppiä Sentille :)

   Poista