torstai 11. huhtikuuta 2013

Agilityohjaajalle vauhtia!!

Agility on tunnetusti rankka laji koiralle, mutta myös ohjaajalta vaaditaan paljon fyysisiä ominaisuuksia. Agilitysuoritus on lyhyt, joka sisältää kuitenkin paljon nopeita suunnan muutoksia, hidastuksia ja kiihdytyksiä. Tästä syystä ohjaajalta vaaditaan nopeutta, ketteryyttä, koordinaatiota, tasapainoa, voimaa sekä hyvää rytmityskykyä. Ohjaajan nopealla liikkumisella voi varmastikin säästää aikaa radalla.

Olen itse taas talven jälkeen aloittanut kunnolla treenaamisen. Sattuneesta syystä haluan ensi kesänä olla timmissä kunnossa. Halusin treeniohjelmaan myös osia, jotka tukisivat agilityharrastustani. Haluan tietenkin pyrkiä olemaan mahdollisimman hyvä ja nopea ohjaaja koirilleni. Olemmehan me radalla tiimi.

Agility on taito- ja nopeuslaji. On siis mielestäni selvää, että pärjätäkseen myös ohjaajalta kaivataan nopeutta radalla. Ketteryydestä sekä hyvästä koordinaatiokyvystä uskon myös olevan paljon hyötyä agilityssa. Ketteryys tarkoittaa kykyä muuttaa kehon asentoa tai suuntaa nopeasti. Ketterä ihminen siis pystyy sopeutumaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Koordinaatiolla tarkoitetaan monipuolista rytmitystä ja eri rytmistä juoksu- ja liikkumistaitoa.

Hyvällä tasapainolla voidaan puolestaan ehkäistä ohjaajalle syntyviä vammoja. Tasapaino jaetaan paikalla olevaan tasapainoasentoon eli staattiseen tasapainoon ja liikkeessä tapahtuvaan tasapainoon eli dynaamiseen tasapainoon. Agilityssa nimenomaan dynaaminen tasapaino on oleellinen tekijä nopeissa suunnanmuutoksissa sekä kiihdytyksissä.

Nopealla reaktiokyvyllä on myöskin tärkeä ominaisuus sillä suoritus on nopea ja reaktioajat ovat lyhyitä. Nopeita reaktiotilanteita tulee usein vastaan agilityradalla varsinkin nopean koiran kanssa. Vai kuulostaako tutulta, että koira ei tullutkaan ihan siihen mihin ajattelin?

Olen huomannut, että itselleni vaikeaksi on osoittautunut oikea aikainen rytmitys radalla. Rytmityskyky liittyy liikkeiden ja liikkumisen ajoittumiseen. Rytmityskykyä on mahdollista kehittää erilaisten "leikkien" avulla, joissa liikkumistapaa ja nopeutta muutetaan.

Oheiseen olen koonnut itselleni sopivia harjoituksia kaverini avustuksella  Olen myös käynyt vakoilemassa esimerkiksi jalkapallo- sekä salibandypelaajien käyttämiä nopeus- ja ketteryysharjoituksia. Jalkapalloilun sekä salibandyn sanotaan olevan nimenomaan agilitya tukevia lajeja.

Tavoitteena on ollut siis löytää erilaisia itselleni sopivia harjoituksia, jotka kehittävät edellä mainittuja  ominaisuuksia mm. nopeutta, räjähtävyyttä, koordinaatiota, kiihdytyksiä, suunnanvaihtoja, liikkeellelähtöjä sekä reaktionopeutta.

Nopeus- ja ketteryysharjoituksia
 • Erilaiset intervalliharjoitukset, esim. kiihdytetään yksi tai kaksi valotolpan väliä täysiä, rauhallista kävelyä takaisin ja sama uudestaan
 • Vauhtileikittelyä, esim. villiä ryntäilyä, jossa juostaan eri vauhdeilla vaihtelevassa maastossa
 • Juoksua, 45 asteen käännökset 5m:n välein, matka 30 m (tarvitaan kartiot tai vastaavat merkit kertomaan käännöksistä)
 • Sama kuin yllä, mutta kartioiden kohdalla käsi maahan
 • Juoksu eteen, juoksu taakse noin 1 m, juoksu eteen 10 m, juoksu taakse noin 1 m, juoksu eteen 5 m, jne..
 • Alamäki ja ylämäkijuoksu
 • Reaktiolähdot eri asennoista, kehittää myös reaktionopeutta (tarvitsee kaverin antamaan lähtömerkit)
Koordinaatioharjoituksia
 • Sivuttaislaukat (samalla voi myös pyörittää käsiä etu-ja takakautta ympäri
 • Polvennostojuoksut (päkiöillä, vuorotellen kummallakin)
 • Kanta-pakarajuoksu (päkiöillä, vuorotellen kummallakin)
 • Ristiin askellus sivuttain (päkiöillä, sivuttain vuoroin eteen, vuoroin taakse ristiin astuen)
 • Hyppynarulla erilaisia hyppyjä
 • Nopeustikkaat, joka väliin molemmat jalat
 • Nopeustikkaat, sivuttain sekä oikea että vasen kylki edellä
 • Nopeustikkaiden kanssa voi tehdä vaikka ja mitä harjoituksia (esim. YouTubesta sanalla speed labber löytyy lukuisia erilaisia treenejä)
Onneksi pian näitä harjoituksia pääsee tekemään ulos, eikä tarvitse ajaa kuntosalin juoksuradalle. Meidän kuntosalilla Esport Centerissä on sisäjuoksurata, joten myös talvella on onneksi päässyt juoksemaan.  Salilla on myös ryhmäliikuntatunti nimeltä Esport Run, jossa pääsee harjoittelamaan juoksua ammattilaisen silmien alla. Ryhmäliikuntatunneista mielestäni Les Millsin BodyAttack sopii hyvin kehittämään räjähtävyyttä.

kuva weheartit.com

kuva weheartit.com

8 kommenttia:

 1. Janita ja Niinu tekivät myös pari vuotta sitten Ketteryys DVD:n, jossa on agilityohjaajille suunnattuja ketteryys- ja fysiikkatreenejä, jos kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Oonkin miettinyt sen ostamista..

   Poista
 2. Kiitos hyvistä treenivinkeistä.Mitä kengiä muuten käytät juostessa?

  T:Noora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niken Free kenkiä tai hiekalla juostessa myös Inoveja. Mahdollisimman kevyitä, neutraaleja kenkiä.

   Poista
 3. Kiva, että löysit meidän blogiin! :)

  Kuulostaapa hyvältä toi Esport Run! Sellainen tunti kyllä kelpais itsellekin. On joutunu tässä viime aikoina olosuhteiden pakosta kiinnittämään tosi paljon huomiota omaan juoksutekniikkaan. Ei oo helppoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin sun jalka-ongelmista. Tosi ikävää. Väärällä juoksutekniikalla saa kyllä helposti paikkoja rikki. Itekin joudun keskittymään, että juoksen oikein. Ei tosissaan oo helppoo..

   Poista
 4. Olen haastanut sinut! Haasteen löydät blogistani:
  http://hopatapopata.blogspot.fi/2013/04/14-haaste.html

  VastaaPoista