keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Parturihommia, taas

Joka kesäinen shelttien karvanajo keskustelu on taas ollut vauhdissa tänäkin vuonna. Domi ajettiin viime kesänä ensimmäisen kerran. Ohessa (klik) muuten viime vuoden ennen ja jälkeen kuvat. Kuten huomaa viime kesänä ajoin myös hännän pois, mutta tänä vuonna en.

Tänä vuonna ajeltuja shelttejä onkin näkynyt jo melkoisesti enemmän liikenteessä. Ja mikäs siinä jokainenhan tekee oman päätöksen oman koiransa ajelemisesta. Pääasiahan on, että koiran terveys ja hyvinvointi on näissä asioissa etusijalla. Täytyy sanoa, että itse en kyllä ajelisi jos koiralla olisi inhimillisempi turkki. Eihän Domista kaunista saa mutta on se melko söpö. Vielä söpömmän siitä saisi jos ajelisi päänkin. Domi kuitenkin aristelee laitetta mitä lähemmäksi päätä menee niin en viitsi kiusata sitä turhaan. Olkoon tuollainen pallopää.

Mikään muu kuin kauneuskysymys ei sitten puollakaan ajamista  vastaan. Ajamisen hyötyjä on sitten runsaammin. Domi on ollut molempina vuosina karvan ajon jälkeen huomattavasti energisempi ja vauhdikkaampi koira. Koira pysyy pirteämpänä hellesäässä ja selvästi palautuminenkin on nopeampaa ilman turkkia. Tuntuu huomattavasti inhimillisempää harrastaa agilitya Domin kanssa kesähelteellä ilman turkkia kuin turkin kanssa. Aivan turhaan sitä koiraa läkähdyttää vain siksi että sheltillä kuuluu olla paljon karvaa. Koiran saa myös pidettyä viileämpänä treenatessa, kun viilennystakit yltävät paremmin iholle asti.

Ja onhan se elämä muutenkin huomattavasti helpompaa lyhytkarvaisen koiran kanssa. Pesemiset, kurakelit ja myös punkit löytää huomattavasti helpommin koirasta. Domilla on onneksi muutenkin meidän koirista selvästi vähiten punkkeja. Voipi johtua myös siitä että sen karva on huomattavasti tiiviimpää kuin russeleilla. Tai ehkä se vain on sen verta vauhdikkaampi tapaus, ettei punkitkaan pysy matkassa. 

Jouduin siis ajamaan eilen Domin jo kolmatta kertaa tänä kesänä. Turkki oli ehtinyt kasvaa jo melkoiseen mittaan ja kun kesähän on vasta starttaamassa toden teolla (let`s hope so) niin ajattelin vielä kerran vetästä karvat pois. Tuntuu että karva kasvaa viime vuotta nopemmin takas, mutta ehkäpä vain kuvittelen. En ole halunnut vetää karvaa liian lyhyeksi kerralla, sillä se helposti kutittaa koiraa. Jokaisen ajelun jälkeen täytyy myös muistaa pestä koira, jottei irtokarva jää kutittamaan. Toivottavasti tämä oli kuitenkin viimeinen ajelu tälle kesälle. 

Kaikki Domin nähneet eivät ole kyllä yhtään ihmetelleet miksi Domin ajoin. Olihan se aikamoinen jenkkisheltti, oikea tukkajumala. Karvojen ajeleminen ei vaikuttanut Domin karvan laatuun mitenkään. Nuorella koiralla toki kasvaa turkki nopeammin takaisin kun vanhalla koiralla. Pieni pelko on tietenkin, että Domin karva kasvaa jopa vielä tuuheampana ja tiheämpänä takaisin.

Ihana myös ollut huomata että muutamat,  jotka näkivät Domin karvan viime kesänä ja sen kasvun nähneenä ovat uskaltaneet tänä vuonna myös ajaa omat shelttinsä. Ja ovat myös olleet kovin tyytyväisiä ratkaisuunsa. Enpä ole vielä törmännyt keheenkään joka ei olisi ollut tyytyväinen lopputulokseen karvan ajettuaan. 

Vaikka meillä karva onkin kasvanut nopeasti ja hyvälaatuisena takaisin niin täytyy toki muistaa, että kaikki koirat ovat uniikkeja tässäkin asiassa Mikäli karvan ajoa miettii niin suosittelen kyllä kokeilemaan. Kyllähän se kasvaa takaisin ja mikäli ei sattuisi pitämään lopputuloksesta niin ei sitä tarvitse sitten enää ensi vuonna aja. 

Ennen ajamista

Nyt kolmannen ajamisen jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti