tiistai 21. huhtikuuta 2015

Shokin pentutesti

Seitsemän viikon iässä oli pennuilla ohjelmissa pentutestaus. Testaus suoritettiin Liedossa Hanna Kivimäen luona. Samainen henkilö on aikoinaan myös Domin testannut. Domin tulokset löytyy täältä. Pentutestaus on mielestäni loistava tapa tulevan omistajan nähdä pentujen heikkoudet ja vahvuudet. Pentutestissä katsotaan pentujen rohkeutta, luoksepäästävyyttä, taistelutahtoa, koulutettavuutta, ääniherkkyyttä, dominanssia sekä palautumista eri testialueiden jälkeen. Ajoimme itsekin paikan päälle katsomaan pentutestausta.

Itse pidän pentutestiä tärkeänä ja olen iloinen, että Kitta pentunsa testauttaa. Mikäli ei testauttaisi niin tekisin sen itse. Pentu, joka on rämäpäisin pentulaatikossa sisarusten ympäröimänä ei välttämättä ole rohkein enään pentutestissä, jossa joudutaan vieraaseen tilaan vieraan ihmisen kanssa ilman sisaruksiaan. Pitää toki muistaa myös, että se on vain yksi hetki pennun elämästä ja pentu voi testauksessa olla normaalia vaisumpi esimerkiksi matkapahoinvoinnin seurauksena.

Shokin kohdalla olin jo muutaman osa-alueen jälkeen aivan myyty tuolle luonteelle. Olihan meillä ajatukset jo hyvin vahvasti ennen pentutestaustakin kyseisessä pennussa, mutta testin jälkeen ei tarvinnut miettiä enää hetkeäkään kuka uroksista meille kotiutuisi. Kuinka avoimesti, rohkeasti ja ennakkoluulottomasti voikaan pieni pentu saapua uuteen tilaan vieraan ihmisen kanssa. Shokki otti hyvin kontaktia ihmiseen ja taistelutahtoa ja leikkisyyttä löytyi heti. Kolinapurkin pudottamisesta viereen tai sateenvarjon avaamisesta naaman edessä pentu ei tuntunut olevan moksiskaan. Toimintakyky säilyi tilanteessa kuin tilanteessa.

1. Käyttäytyminen sylissä, 4 pistettä
Hyvin rentoutunut
2. Rohkeus, 4 pistettä
Tulee rohkeasti, häntä alhaalla
3.Kontakti ihmiseen, 4 pistettä
Ottaa kohtuullisen hyvin kontaktia ihmiseen
4.Taistelutahto, 4 pistettä
Taistelee kohtuullisesti, hyvä ote, ei murise
5. Noutaminen/saalisvietti, 3 pistettä
Ryntää perään, tuo takaisin
6. Koulutettavuus, 4 pistettä
Tekee keskittyneesti, jatkuvalla mielenkiinnolla
7. Dominoivuus/alistuminen, 2 pistettä
Rentoutuu
8. Palautuminen, 4 pistettä
Palautuu melko nopeasti
9.Ääniherkkyys, 4,5 pistettä
Menee tutkimaan heti varovasti
10. Kivun sietokyky, 4 pistettä
Reagoi pienellä tassun vedolla
11. Käyttäytyminen pöydällä, 4 pistettä
Liikkuu kohtuullisen rohkeasti, häntä alhaalla
12. Toimintakyky, 4 pistettä
Lähestyy melko rohkeasti, häntä alhaalla
 13. Peilitesti, 3 pistettä
Lähestyy, kiehnää peilin ympäri
14.Laumavietti, 4 pistettä
Seuraa häntä ylhäällä, puree lahjetta

Yhteensä 52,5 pistettä

"Pentu on melko dominoiva ja itsevarma, mutta tasapainoinen. Ei helpoin vaihtoehto ensimmäiseksi koiraksi, eikä pieniä lapsia omistavaan perheeseen. Tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja johtajuusharjoituksia. Erinomainen harrastus/kisakoira"

2 kommenttia:

  1. Ihana Shokki! Pentutesti on kyllä tosi informatiivinen juttu, vaikka niinkuin sanoit se ei ole mikään lopullinen tuomio/ arvio koirasta. Olisi ollut kuitenkin kiva jos Ilenkin pentue olisi pentutestattu, en tosin tiedä olisiko se muuttanut mun mielipidettä kun olin niin rakastunut pieneen pullamahaiseen poikaan joka söi kaikkien muiden ruuat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahne Ile :) :) Se voi olla että jos olet jo tunnesiteen pentuun kehittänyt ennen pentutestiä niin sitä on hyvin vaikea enää muuttaa. Juuri tästä syystä (yritin) pysyin kylmänä kaikille pennuille pentutestiin saakka. Kasvattajalta, mieheltäni ja kaverilta saamani palautteen perusteella en siinä ilmeisesti ollut onnistunut sillä kaikki tiesivät jo viiden viikon iässä mihin pentuun päätyisin.. :) Varsinkin harrastuskoiraa valittaessa liputan kyllä pentutestin puolesta :)

      Poista