Parisen viikkoa sitten kävin kuuntelemassa Leena Piiran luennon, aiheena Koiran liikkeet ja liikkuminen. Luento oli oikein kattava ja hieman selkeytti taas enemmän koiran liikkeiden lukemista. Kävimme läpi koiran oikeanmukaisen asennon seistessä, istumassa ja makuulla, koiran askellajit, koiran kipuilut ja kuinka erottaa koiran kivut tai jumit, sekä kuinka niitä voisi ennaltaehkäistä. Myös Niinu kertoi kuinka heillä huolletaan ja liikutetaan koiria.
Tärkeintähän koiran kivun ja jumien huomaamisessa on omistajan oma aktiivisuus. Omistaja tuntee parhaiten oman koiransa. Omaa koiraa olisi hyvä tarkkailla jatkuvasti, sillä moni koira ei näytä kipujaan. Sen olen ainakin omista koirista oppinut, että niillä täytyy olla aika kova kipukynnys, ne eivät todellakaan helposti näytä kipujaan. Elämä olisi huomattavasti helpompaa, mikäli koirat osaisivat kertoa omista tiloistaan. Tarkkailu ei saa toki olla hysteeristä, mutta kuitenkin niin että huomaa pienetkin erot koiran käytöksessä. Itse ainakin tarkkailen koiria päivittäin ja mikäli vähäänkään mietin onko koirassa jotain outoa, niin yleensä asia on näin.
Kynä sauhusi ja muistiinpanoihini varmasti palailen useamminkin, mutta myös blogin puolelle halusin kirjoittaa muutaman tärkeän pointin muistiin, jotka toivottavasti onkin jo tuttuja.
- Seistessä koiran selkälinjan tulee olla suora kaikista suunnista katsottuna. Eturaajat suoraan alas olkapäistä, tassut ja ranteet eteenpäin. Koiran tassujen kääntyminen ulospäin kertoo rakennevirheestä. Pää pystyssä, katse eteenpäin.
- Koiran pitäisi mennä vaivatta istumaan ja istua molemmilla istuinluilla. Leenan mukaan koiran vino istuminen ei ole koskaan vain "paha tapa". Tuntuu kuitenkin, että kovin moni näkemistäni russeleista nimenomaan istuu toinen kankku sivulla "russeli istunnassa"
- Koiran maatessa rintakehä ja kyynärpäät ovat maassa, eturaajat suoraan edessä, ranteet suorana. Suora selkäranka, polvet ja varpaat eteenpäin. Lonkat ja polvet koukussa
- Ravi on taloudellisin tapa liikkua -> siinä askellajissa koira jaksaa pisimpään. Ravissa vastakkaiset raajaparit toimivat samanaikaisesti, selkälinjan tulee pysyä suorana
- Laukassa selkä tekee voimakasta liikettä ojennus- ja koukistajasuunnassa
- Koiran pitäisi pystyä vaihtamaan vaivattomasti askellajista toiseen
- Peitsaaminen ei koskaan ole normaali liikkumistapa. Taustalla usein heikko koordinaatio tai jäykkyyttä rintarangassa tai lantiolla. Synnyttää kuormitusvirheitä selkärankaan ja lihaksistoon.
- Uroskoirien tulisi nostaa molemmilla takajaloillaan jalkaa virtsatessaan
- Koiran tulisi venytellä päivittäin. Venyttelyt ovat kehon tapa hoitaa raajojen ja selkärangan liikkuvuutta. Normaalisti koirat venyttelevät levosta noustessa sekä lenkille lähdettäessä ainakin.
- Koiraa tulisi liikutta päivittäin kaikilla askellajeilla mahdollisimman monipuolisessa maastossa.
- Leikin tulisi aina tapahtua suunnilleen samankokoisten kavereiden kanssa
- Kepin ja pallon heittoleikkejä olisi Leenan mukaan syytä välttää. Koira voi loukata selkänsä tai raajojensa niveliä voimakkaissa pysähdyksissä.
- Repimisleikeissä kaikkien tassujen tulee olla maassa
- Kävimme luennolla läpi lukuisia asioita kuinka pystyy näkemään kivun ja muutoksen koirassa ja tästä listasta tulikin pitkä. Useiden selvien merkkien kuten ontumisen, jäykkyyden, ruokahaluttomuuden, yleisen haluttomuuden ja muiden ns. selvien oireiden vuoksi kävimme myös läpi useita vähemmän selviä oireita
- Koira lopettaa venyttelemisen tai venyttää itseään paljon normaalia enemmän
- Koira piehtaroi paljon, hieroo selkäänsä esim.sohvaan
- Koiran nukkuma asento tai nukkumapaikka muuttuu
- Käytösmuutokset, stressitason nousu, yliaktiivisuus, levoton, läähättää paljon
- Sosiaalisuus alentunut
- Voimakas tarve liikkua "juoksee kipua pakoon"
- Nuolee tai puree normaalia enemmän raajojaan
- Huomattava väsymys
- Runsaantunut juominen
- Kehon suuret lämpötilaerot
- Ravi jää usein askellajeista ensimmäisenä pois, jos koira on kipeä
- Koiran tulisi laukata sekä oikeaa, että vasenta laukkaa
- Rauhallisten signaalien lisääntyminen
- Kotioloissa koiran on kyettävä rentoutumaan täysin, jos tämä taito katoaa on jotain pielessä
- Koiran silmien ilmeen muutokset
- Hännän asennon muutokset
- Hyvien alku- ja loppuverryttelyiden lisäksi Leena painotti päivittäisen arkiliikunnan tarvetta
- Painotti Back On Track loimen tärkeyttä. Suositteli käyttämään vain koiran ollessa paikallaan (odottaessa omaa vuoroaan tai esim. autossa). Mikäli BOT-loimea käyttää verryttelyissä, varmistettava että koira pääsee kunnolla liikkumaan loimi päällä. BOT-alusta myös oikein hyvä
- Vetävällä koiralla valjaat, mikäli käyttää kaulapantaa tulisi sen olla vähintään kahden kaularangan nikaman levyinen
- Lisäravinteiden käyttö suositeltavaa
- Harrastavalla koiralla pidettävä huolta riittävästä levosta
- Muistettava riittävä nesteytys -> palautusjuomien käyttö suositeltavaa
- Treenien jaksottaminen tärkeää. Tiukkoja hyppykaarroksia tai esim. kontakteja ei tehdä jokaisella treenikerralla vaan rytmitetään treenien laatua eri harjoituskerroille
Meillä myös istutaan päivittäin russeli-istunnassa.
VastaaPoista