sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Koiraihmisen koti


Kirjoitin viime viikolla raksablogin puolelle mitä otamme huomioon rakentaessamme uutta kotiamme näin koirien näkökulmasta ja ajattelin jakaa tekstin myös täällä. Meillä on viimein rakennuslupa-asiat edennyt ottaen hieman vauhtia juristin palkkaamisen ja hallinto-oikeudessa käynnin kautta ja näyttää siltä että meillä on kovin kovin kiireinen raksa-kesä tulossa. Toivottavasti jopa vietämme joulun uudessa kodissa.

Meidän taloudessa kun tällä hetkellä asuu kaksi shetlantilaista ja  varmasti myös tulevaisuudessa tulee aina pari nelijalkaista perheeseen kuulumaan, joten uuden kodin suunnittelussa on myös otettu alusta asti huomioon karvakorvat. Jo tonttia etsiessä oli tärkeätä löytää tontti sijainnilla missä on loistavat lenkkimaastot ympärillä ja koirilla tilaa temmeltää pihalla. Myös tontin koko oli ratkaiseva sillä rakennammehan unelmiemme taloa ja siihen pakettiinhaan kuuluu aksakenttä eikös? ;) Eli mahdollisuus sen verta isoon ja tasaiseen pihaan, jossa pääsee pihalla aksaamaan. Tontilla on nyt kokoa 1,2 hehtaaria, joten sille rakentaisi useammankin agilitykentän. Mun aksakenttä on kuulemma tämän kesän vielä raksakäytössä ja isojen kuorma-autojen kääntöpaikkana,  joten valitettavasti joudun odottamaan kunnon kenttää vielä reilun vuoden verran, törkeää :)

Lattiamateriaalissa emme sen suuremmin huomioi koiria. Meille tulee laminaatti ja eteiseen laattalattia, näin olisi tullut myös ilman koiria. Meillä on melko pieniä koiria, molemmat alle kahdeksankiloisia ja laminaatti on toiminut ja kestänyt aivan loistavasti edellisissä kodeissa. Osan mielestä laminaatti on lattiamateriaalina liian liukas varsinkin isommille koirille, mutta omalla kokemuksella nuo kyllä liukastelee innostuessaan aivan yhtä lailla parketilla tai laattalattialla. Sisällä meillä riehuminen on joka tapauksessa kiellettyä, joten pärjäämme laminaatin kanssa vaikka se onkin hieman liukkaampi kuin parketti-, korkki-, tai vinyylilattia.

Sävyä mietin kylläkin melko tarkasti siinä mielessä, että siinä ei saa näkyä jokaikinen pienen pieni likaläntti. Koirat kyllä saavat niitä länttejä lattiaan aikaiseksi. Niissä on meinaan selvästi eroja lattian sävyissä. Juuri vaihdoimme nykyisessä kodissa tumman wenge sävyisen lattian enemmän harmahtavaan wenge kyoto sävyyn ja on ollut kyllä melko valtava ero, kuinka likaa näkyy lattiassa. Voin kertoa, että on tullut pestyä vähän harvemmin lattiaa, tiedä onko sekään nyt sitten hyvä asia. Tietää siis suunnilleen minkälaista lattiasävyä suunnittelemme myös uuteen kotiin.

Seuraava hyvin hyvin tärkeä aihe on kuran poistaminen. Suomen oloissa ja kahden pitkäturkkisen koiran kanssa eläessä ja ulkoillessa kuralta ei voi välttyä. Itse pidän ehdottoman tärkeänä omaa sisäänkulkua pesuhuoneeseen, ettei tarvitse eteisen kautta pesuhuoneeseen kuraisena kävellä. En myöskään toivo, että meidän ihmisten suihkuista löytyy koirankarvoja tai hiekkaa. Näin ollen meillä koirat kulkevat kuraisina suoraan kodinhoitohuoneeseen oman oven kautta. Heti kodinhoituhuoneenseen astuessa vasemmalta löytyy oma "koirien suihku". Näin ollen koiria ei tarvitse kuljettaa eikä pestä pesuhuoneessa. Koirien suihkun viereen tai yläpuolelle tulee sitten kaappi missä säilytetään iso läjä koirien pyyhkeitä.

Kolmas iso asia tulee olemaan koirien ruokailu paikka. Itse en hirveästi tykkää, että koirat parveilevat keittiössä. Meillä asustaa myös hyvin hyvin ahne pieni possu, joka kovin mielellään hinaisi itseään keittiön puolelle, kun siellä kokkaillaan. On siis helpompi, ettei niiden koskaan tarvitsisi sinne hengailemaan tulla. Näin olleen koirien vesikippojen paikka täytyy miettiä, sillä jollemme toivo koiria keittiöön ei niiden vesikipotkaan siellä voi olla. Koiran ruoat sijoitetaan kodinhoitohuoneen kaappeihin jossa on valtavasti tilaa erilaisille koiranruoille. Olen myös ajatellut, että koirat ruokittaisiin kodinhoitohuoneessa. Toki jääkapilta vähintäänkin öljyt koiran ruokaan tulee, mutta toivoisin että niiden ruokailu silti olisi muualla kuin keittiössä Näitä nyt ehtii onneksi vielä moneen kertaan miettimään, ainut asia mikä tuli pohjapiirrustusvaiheessa  sekä lvi-suunitelmassa jo ottaa huomioon oli tuo koirien suihkun paikka. Myös muita pieniä huomioita suunnittelussa ja varsinkin sisustuksessa tulemme ottamaan huomioon koiria ajatellen, mutta palataan niihin kun saamme syksyllä (toivottavasti) talon pystyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti