maanantai 21. tammikuuta 2013

Projekti juoksu A aloitettu

Päätin tossa reilu kuukausi takaperin, että Domille opetetaan juoksu- A. A-este on rankka este koiralle ja se kuormittaa varsinkin etupäätä, juoksemalla A pystytään minimoimaan etupään rasitus. Lisäksi kaupan päälle saadaan myös nopeampi A-esteen suoritus. Valitettavasti ehdin jo opettaa sille A:n alastulokontaktiksi 2on2offin, mutta se joutaa nyt romukoppaan. Onneksi sen verran vähäisiä kertoja A-estettä on treenattu.

Haaveena oli, että A-esteelläkin voisi olla molemmat, mutta ei se meillä ainakaan tule onnistumaan. Pysäytyskontaktin käyttäminen välillä rikkoisi juoksun. Juoksu A:ssa koira ei saa kuitenkaan jarruttaa yhtään ja jos koira on epävarma mitä siltä vaaditaan, niin sehän alkaa jarruttaa. Täytyy nyt siis vain päättää että ohjaaja kerkeää aina edelle. Helppoa ku heinänteko, eikös?

Tavoitteena saada siis aikaan nopea ja luotettava juoksu- A. Eilen Satu Hillin yksärillä polkaistiin projekti käyntiin. Päädyttiin opettamaan box-methodilla. Ihaninta tässä tekniikassa on se, että se työ tehdään tasaisella alustalla, eikä A- estettä tarvitse yhtään ylimääräistä hinkata. Box methodi tuntuu meille loogiselle ja on myös varmasti helppo opettaa Domille. Toivottavasti Domi osaa yhdistää sen myös siinä vaiheessa kun siirrämme sen A-esteelle. Ja kun koira oppii juoksemaan A:n niin sitä ei tarvitse turhaan vahvistella. Jos rupeaa loikkimaan niin palataan harjoituksissa taaksepäin.

Ensin katsottiin Domin nykyistä A:ta ilman että vaadin pysähtymään vaan kannustin juoksemaan läpi. Niin kuin Satu arveli niin Domi jarruttaa voimakkaasti alastulolla. Treenattiin jo boxin läpi juoksemista ja saatiinkiin siinä jo ekalla kerralla muutama loistava toisto aikaan.  Myös meidän A:n käsky muuttui ja se on tulevaisuudessa YLÖS.

 • Ideana tehdä vähän A:n kontaktialuetta pienempi boxi/kehikko, jonka läpi koira juoksee
 • Koiran laukka- askeleen täytyy osua boxiin, etujalat ja takajalat käyvät boxissa (koira ikäänkuin ponnistaa boxista eteenpäin) 
 • Boxista poistutaan aina vastakkaisesta suunnasta ei sivuilta
 • Aina etupalkkaa, koira ei saa katsoa ohjaajaan
 • Ensin lähetys yhden laukka-askeleen päästä boxille ja pikkuhiljaa kasvatetaan väli kolmeen laukka-askeleeseen
 • Heti vaan vauhdikkaasti kehikon läpi laukaten
 • Myös kotiharjotteissa pidetään toistomäärät maltillisena -> esim. viisi toistoa aamulla ja viisi illalla

 • Kun boxin läpi juokseminen tasasella on varmaan ja kestää ohjaajan kiihdytykset molemmin puolin, viedään boxi A-esteelle
 • Ensimmäisellä kerralla loivennetaan A-estettä ja laitetaan myös speedbumb A:n harjalle, jotta ikäänkuin "hyppää" harjan yli
 • Koiraa ei saa katsoa ohjaajaan juostessa A:n läpi vaan fokus tulee olla alas ja eteenpäin
 • Ohjaaja ei voi katsella miten koira laukkaa A-esteellä,  joten treenit olisi hyvä saada aina nauhalle tai ainakin apu-ohjaaja katselemaan
 • Apuohjaajalla lelu putoaa vasta viimeisessä laukka-askeleessa A:ta suorittaessa
 • Mikäli ei ole apuohjaajaa voi käyttää myös namitargetia. Targetti sijoitetaan vähän pidemmän matkan päähän, jotta voi huutaa pois, jos sattuisi loikkaamaan yli kontaktin
 • Jos joskus palkkaa itse heittämällä niin palkka aina vastakädellä
 • Ensin häivytetään boxia pois A-esteeltä, speedbumbit harjalle sekä kontakti-alueen yläpuolelle voi vielä jäädä. Lopuksi häivytetään myös speedbumbit

Huoh. Jotain tärkeää varmasti unohtui. Onneksi meillä on Satu konsultoimassa ja henkisenä tukena tarpeen mukaan projektin edetessä.

Lopussa tehttin pientä radanpätkää, jossa ohjaajalla oli rytmitys aivan hukassa. Treenattiin sitten rytmistystä alun kääntymisessa, koira kyllä kääntyy ihanasti, kun vaan oppisin rytmittämään oikein. Satu halusi rauhottaa mun ohjausta ja pistää koiran enemmän miettimään. Tällä hetkellä autan liikaa Domia ja yritän ehtiä sen kanssa joka paikkaan. Mun on todella vaikea olla ns. "tekemättä mitään" radalla. Kun on nopea koira niin tuntuu, että pitäisi koko ajan tehdä siellä jotain, se ei vaan tunnu yhtään luontevalta olla noin rauhallinen mulle. Lopun takaaleikkaus mun pitikin ohjata ilman käsiä, joka tuntui alkuun todella vaikealta, mutta myös se lähti sujumaan loppua kohden. Hyviä vinkkejä saatiin myös keinun opettamiseen. Tehdään nyt kuitenkin varmaan yhtä projektia kerrallaan ja keskitytään hieman myöhemmin keinuun.

2 kommenttia:

 1. Kiitoksia vinkeistä juoksu-Aan opetukseen! Olen pohtinut tässä 2on20ff vaiko juoksukontakti Aalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko sekavat muistiinpanot, mutta hyvä jos niistä jotain apua. Ja kysy ihmeessä, jos joku askarruttaa.

   Tällä hetkellä ainakin suosittelisin juoksukontaktia A:lle. Toivottavasti olen samaa mieltä myös parin kuukauden päästä :)

   Tsemppiä treeneihin!

   Poista