lauantai 30. heinäkuuta 2016

"Lupaava pieni mies, jossa riittää vielä paljon työtä" Raporttia hyppykouluttajien jatkokoulutuksesta


Aloitin kesälomani viettämällä pari päivää Vapun kotona Siuntiossa hyppykouluttajien jatkokoulutuksessa. Valmennuspäivien aiheet olivat taipumisen jatkoharjoitteet ja ratasovellukset. Päivät sisälsivät tiukkaa teoriaa ja paljon käytännön harjoituksia. Päivät olivat hyvin intensiiviset ja ensimmäinen päivä kesti jopa 12 h (taukoineen toki). Aika kyllä lentää mukavassa ja inspiroivassa porukassa. Toisen päivän lopussa oli taas saanut niin paljon uutta ja mielenkiintoista asiaa, että pääkoppa tuntui ylikuormittuneen.Itse pidän taipumisharjoituksia hyvin tärkeänä ja mielenkiintoisina. Taipumisharjoitukset on myös niitä, joita koulutuksissa toivotaan eniten. Pitää muistaa kuitenkin, että koiran tulee ensin hallita perustekniikat ennen kuin sen voi tuoda taipumisharjotteisiin.  Nopean ja menestyvän agilitykoiran on pystyttävä taipumaan molempiin suuntiin tehokkaasti. Suoritusaika nopeutuu tiukentuneiden linjojen myötä sekä rimat pysyvät paremmin ylhäällä myös tiukoissa kaarteissa. Myös kokeneidenkin koirien taitoja on mahdollista kehittää kohdistetusti.


Itselleni tärkeää oli kuulla Vapun mielipide Shokin tekemisestä, itse arvostan Vapun ajatuksia suuresti agilitykoiran "rakentamisessa" (jos noin voi edes sanoa).  Ja mikä parasta Vappu varmasti sanoo suoraan. Loistavaa oli kuulla kuinka samoin ajatuksin olimme Shokista. Shokki on hyvin lupaava nuori koiran alku, mutta siinä on vielä paljon työtä jäljellä. Se on luonnostaan hyvin hyvin nopea ja ketterä ja se on kevyt ja siro. Vielä pitäisi saada fokusoitua nopeus oikeeseen asiaan siellä agilityradalla, se ei olekaan niin helppoa. Tällä hetkellä on kuitenkin vielä mottona ymmärrys ennen vauhtia. Puhuttiin juuri Vapun kanssa nopeuden tärkeydestä, sillä nopeus on toki voimaa, mutta siinä taito hallitsee. Nopeutta ei voi samalla tavalla kehittää kuin esimerkiksi kestävyyttä.  Nopeutta joko on tai ei ole. Kaikista meistä ei vaan mitenkään saa Usain Bolteja, vaikka kuinka harjoittelisimme. Onneksi nopeuttakin pystyy tiettyyn pisteeseen kehittämään, meinaan ohjaaja kaipaisi nopeutta paljon lisää.


Shokki yllätti todella positiivisesti jaksamalla loistavasti kaksi kokonaista treenipäivää kuumassa kelissä. Saikin ansaitusti kolme kevyempää päivää treenipäivien jälkeen. Shokki on nyt 17 kk ja kroppa ei ole vielä valmis kaikkiin vaativampiin harjoituksiin, odottelemme siis rauhassa kunnes sen kehonhallinta, tasapaino ja koordinaatio on sillä asteella. Tiettyjä asioita koiran kropan valmistumisessa ei vaan pysty kiirehtimään, vaikka tekisi mitä. Takaosan lihaksisto on todella hyvällä mallilla, mutta selän pyöreyttä aletaan nyt toden teolla työstämään. Saimme matkaan loistavia neuvoja kuinka Shokin kanssa jatkaa syksyyn asti. Lokakuussa Shokki pääseekin taas Vapun silmien alle reenaamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti