torstai 14. tammikuuta 2016

Ei pysty, ei kykene


On kyselty tuleeko Shokista agilitykoira?  Itse en ainakaan uskalla vastata tuohon kysymykseen ennen kuin tiedän koiran terveeksi. Kyllä Shokki on harjoitellut paljon agilityyn valmistavia taitoja.  Ja kyllä se pääsee pari kertaa viikossa halliin harjoittelemaan agilityn pohjia, mutta mitään suunnitelmallista treeniä emme ole aloitelleet. Hypyt on opetettu tarjoamisen kautta ja niitä se yksittäisenä speedbumbeilla hakee todella hyvin. Kontaktit ja kepit aloitamme vasta terveystulosten selvittyä. Minkäänlaisia pohjatöitäkään niihin ei ole vielä aloitettu. 

Haastellisinta Shokin kanssa on vireen hallinta ja keskittyminen. Luulen että olisimme tehneet jo ehkä vähän enemmänkin, jos pääkoppa olisi kestänyt. Olemme tehneet valtavasti töitä hallissa rauhoittumisen ympärillä, sillä vaan kaatuu vati nurin hyvin nopeasti nähdessään muiden tekevän. Ei pysty- ei kykene nappi menee päälle ja yhteys koiraan katkeaa.  Täysiä se osaa mennä, mutta se ei ole millään tavoin hallittua. Se kyllä mielellään rallaa täysiä pitkin kenttää ja puree lahkeesta. Olemmekin tehneet harjoituksia matalammassa vireessä, vaadittu sitä keskittymistä ja aivojen käyttöä. Kaikkea ei voi ratkaista vain täysiä juoksemisella. Uskon näiden hyvin huolellisesti tehtyjen pohjien vuoksi koiran kehittyvän melko nopeastikin, kun pääkoppa kestää ohjaaajahäiriön. 

Helpompaa väitän, että olisi myös ollut jos koira olisi yhtään ahne. Kyllä se kotona ottaa herkut, mutta hallilla ei voisi vähempää kiinnostaa namit. Taisteluhalua on onneksi hyvin, mutta sekin vaihtelee kuinka kauan jaksaa saman lelun kanssa leikkiä. Tuon pienen koiran kiinnostuksen kohteet vaan vaihtuu nanosekunnissa. Ruokakupillakaan ei voi pysyä paikallaan montaa kymmentä sekunttia.

Olemme kuvanneet alun treeneja melko paljon, mutta kiitos vanhan Appleni totaalisen leviämisen ne ovat edelleen sen vanhan koneen I-moviella, jonka vuoksi en vielä niitä pääse jakamaan. Saatuani ihanan uuden pienen ja kevyen maccini ei ole tehnyt mieli palata hitaalle vanhalle koneelleni, joka varmaan avaa I-movieta sen puoli tuntia. Toki aion ne vielä kaivaa esille.

Kääntyminen aloitettiin hyvin varovasti vasta lähempänä 9 kk ikää siihen asti juostiin pääosin suoraan. Muutaman kokeilun jälkeen uskallan ehkä sanoa ääneen, että koira näyttäisi kääntyvän todella hyvin. Paljon olemme juosseet eteenpäin targetille, harjottaen ohjaajahäiriötä. Shokki kuten usea minikoira lukee jalkojani todella tarkasti ja niiden osottaessa vähääkään väärään paikkaan menee koira juuri sinne. Koiran kehonhallintaan olen tyytyväinen ja toki kehonhallintatreenit jatkuvat ahkerasti. 

Hyppytekniikkaa se on tehnyt reilu 4 kuukautta vanhasta noin reilun kuukauden välein speedbumbeilla. Nyt koiran täyttäessä 11 kk aloitamme hyppytekniikkatreenit kahden viikon välein. Shokin ollessa reilun vuoden ikäinen, pääsemme treenaamaan pikkuhiljaa korkeuden arviontia sekä etäisyyden arvointia niin silloin otan hyppytekniikkatreenit aktiivisesti viikottaiseen treeniohjelmaamme. Pentu hyppytekniikka postausta on pyydetty ja lupaan ottaa sen pikimmiten myös työn alle.

Domi valitettavasti taukoilee vielä ratatreenistä ainakin tämän kuun, joten Shokki saa nyt hypätä suuriin saappaisiin ja tuurata Domia ainakin alkuvuoden Niinun treeneissä. Helppoa Shokin kanssa ei ole ollut, mutta onpahan se opettanut myös paljon minua taas. Ja kyllä niistä alun täydellisistä häröilyistä on menty jo paljon eteenpäin. 

9 kommenttia:

  1. Tsemppiä! Vireenhallinta ei ole se iisein juttu ja vaatii koiralta ja ohjaajalta paljon. Joskus sitä malttia tehdä se yksi hyvä suoritus ja lopettaa treeni siihen. Tai sitten vaan ihan se, että koira tarjoaa itse vireen laskua. Mutta sitäkin antoisampaa se on saada tätä oppia, vaikka se niin haastavaa onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! :) Kyllähän tuo koira nimenomaan on paljon opettanut vaikka välillä on tuntunut pään hakkaamiselta seinään :) Ja koira on kuitenkin edelleen vasta 11 kk niin suuria edistysaskeleita me on saatukin jo melko lyhyessä ajassa :)

      Poista
  2. Olisko sulla vinkkejä vireenhallintaan? Mulla on vastaavanlaisia haasteita samanikäisen junnun kanssa. Hallilla tekee hyvin hommia kun ei ole minkäänlaista häiriötä, mutta jo se, että kuulee seinän takana jonkun toisen koiran tekevän aksaa, saa ton junnun kiihtymään niin ettei siihen saa kontaktia. Oman vuoron odottelusta ei tule yhtään mitään, kun en vaan saa sitä millään rauhoittumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En varmasti ole tässä kokenein henkilö puhumaan ja nämä toki niin koirakohtaisia, mutta ainakin voin kertoa mitkä seikat auttoivat Shokin kanssa :)

      Meillä rupesi melko nopeasti noin 4 kk iässä mopo pahasti keulimaan agilitykentän laidalla. Toki varmasti vaikuttanut myös että Domilla keulii mopo pahasti jo pelkän hallin näkemisestä ja Shokki on ottanut vaikutteita Domista. Meillä oli se etu, että kun itse myös koulutan niin koirat olivat melko usein mukanani hallilla ja pystyin tekemään paljon todella lyhyitä harjotteita kentän laidalla. Ensin aloitin kauempana kentän laidalta ja koiran kestäessä paremmin siirryin aina vain lähemmäksi. Opetin ensin Shokille paljon eri mieluisia temppuja kotona (esim. peruuttaminen, istuminen, tassun antaminen, pyöriminen yms) joita sitten harjoittelimme kentän laidalla, sillä Shokki ainakin vaati jotain muuta tekemistä kentän laidalla kun vain katsekontaktin antamista . En itse myöskään vaatinut vielä 6 kk vanhalta pennulta kovin pitkää vireen laskemista kiihyvissä tilanteissa vaan pidin harjoitukset todella lyhyinä. Mikäli sain syömään kentän laidalla kädestäni ja keskittymään pääosin muhun niin jatkoin toki hieman pidempään. Kun itse treenasimme ja Shokilla lähti mopo keulimaan ja lähti päättömästi juoksemaan niin pyysin luokse ja temputin, joka laski virettä, mutta oli kuitenkin mukavaa. Treenipätkät oli myös pakko pitää lyhyinä ja edelleenkin ne ovat meillä melko lyhyitä vaikka kestääkin jo paljon paremmin niin kyllä se paras fokus on vielä melko lyhyt, mutta kyseessä toki vasta 11 kk vanha koirakin!

      Ylimääräistä en toki pidä kentän laidalla ainakaan ennen treenejä (vire nousee myös stressitila nousee)



      Poista
    2. Osa käyttää myös jotain rauhoittumisalustoja, mutta niihin me ei ainakaan vielä olla lähdetty. Toki olemme harjoitelleet omaan kevythäkkiin rauhoittumista myös :)

      Poista
  3. Mulla on ollut samanlaisia kokemuksia tuon vireen kanssa. Juuri tuon ikäisenä koirani ei pystynyt hallissa tekemään mitään jos toisia koiria oli lähellä tekemässä rataa. Kovapäisenä shelttinä vielä, siihen ei auttanut mikään. Ei voi pakottaa toista keskittymäänkään. Nykyään menee jo paremmin ja mielestäni meillä on auttanut aika. Koira on nyt 2v3kk ja vihdoin on alkanut löytyä se halu tehdä töitä mun kanssa. Eikä vaan päättömänä riehua hallilla.

    Mun koirani siis juoksi esim. aidan viereen katsomaan ja haukkumaan toisella puolella rataa tekeviä. Karkaili heti sinne kun oli mahdollisuus. Mitkään kiellot ei auttaneet.

    Vielä nykyäänki ottaa häiriötä rataatekevistä koirista ja haukkuu. Silloin on vaikea saada siihen kontaktia, mutta ei enää mahdotonta. Siksi pidän yleensä koiraa autossa tai häkissä ennen omaa vuoroa. Ennen omaa vuoroaan koirani käy todella kuumana ja haukkuu jos näkee muiden aksaavan. En halua sen kuluttavan kaikkea energiaansa riehumiseen ennen omaa treeniä. Mutta sitten kun mennään hommiin niin silloin ei ota häiriötä. Se on suuri muutos esim. vuoden takaiseen aikaan. Viime treeneissä oli todellinen haaste kun aidan toisella puolella oli tosi provosoiva koira, joka juoksi aina aidan viereen haukkumaan kun oma koirani meni läheltä. Oma koirani ei ottanut häiriötä siitä ollenkaan. Vielä jokin aika sitten olisi varmasti ottanut. Oman suorituksensa jälkeen on matalammassa vireessä tietty ja väsyneempi eikä silloin enää hauku juurikaan. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa, että olette mennyt eteenpäin! :) Toista ei todellakaan voi pakottaa keskittymään. Työ vaatii paljon kärsivällisyyttä ohjaajalta.

      Poista
  4. Kiva postaus! Olisi kiva nähdä niitä videoitakin :)

    Pääseekö Shokki terveystarkkeihin heti vuoden iässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Yritän saada sitä kameraa mukaan treeneihin sekä jaksaa kaivaa pentuajan treenejäkin.

      Shokki tullaan kuvaamaan mahdollisimman pian, uskoisin siinä maalis-huhtikuun aikana jolloin se on iältään 13-14 kk.

      Poista