lauantai 3. marraskuuta 2012

Kuivia ja valoisia aikoja odotellessa






Onpas masentavaa kun pimeetä tuntuu olevan aamusta iltaan ja sen hetken valon ajan joutuu istumaan töissä sorvin ääressä. Arkisin ei siis tule tehtyä enää pitkiä metsälenkkejäkään koirien kanssa, ellei nipistä töistä hiukan aikaisemmin. Onneksi Juha pääsee arkisinkin koirien kanssa metsään. Kyllä sitä itsekin vaan nauttii niin paljon enemmän metsälenkeistä kuin remmilenkeistä. Domikin on niin paljon vapaana että sen remmikäyttätyminen on ehkä hiukan aliarvoista (=huonosti koulutettu).

Keskiviikkona oli Sentin treenit Ojangossa. Radalla treenattiin ainakin putki-puomi erottelua ja päällejuoksuja. Puomille mentäessä meillä ei ollut mitään ongelmaa mutta kun yritin saada sitä pakkovalssilla putkeen niin sepäs päätti jostain välistä kuitenkin liukahtaa puomille. Saatiin lopulta toimimaan mutta tyylipisteitä ei kyllä niillä onnistuneilla suorituksilla ropissut yhtään. Muut radan tekniikat meni oikein hienosti ja vauhdilla. Puomia jälleen treenattiin loppuun, käytettiin etupalkkaa jolloin juoksi hyvin loppuun asti, eikä karannut palkalle. En kyllä usko että apuohjaajan puuttuessa ei karkaisi palkalle, täytyy harkita jotain kaukosäädettävää palkkausalustaa apuohjaajan puuttuessa.


Eilen ESS:n treeneissä Malmilla.. Treenaattiin alkuun keinua. Keinua on vasta peri kertaa näytetty Domille, joten aloteltiin keinun ollessa vain hieman maasta. Ei tunnu välittävän liikkeestä tai kolinasta juurikaan. Nyt kun puomi ja A alkaa olemaan melko valmiita niin nyt olisi tarkoitus aloittaa pikku hiljaa systemaattinen keinun treenaaminen. Lyhyitä toistoja mahdollisimman usein (harmi kun ei ole omaa keinua). Mulla oli tarkoitus opettaa Domille samanlainen keinun alastulo kuin russeleilla on, elikkä pysäytys pelkästään kontaktialuelle josta vapautus. Mutta kun Domilla on niin pirun vahva 2on2off niin  näyttää siltä että Domin kanssa tulen päätymään keinulla myös 2on2offiin. Syy miksi halusin opettaa että Domi pysähtyisi myös kontaktialuelle eikä tekisi keinulla 2on2offia oli turvallisuus. On mahdollista että keinu hakkaa (lähtee takapään alta) takas 2on2offissa. Täytyy seurata ja mikäli on pienintäkään mahdollisuutta että Domin tekniikan myötä noin voisi käydä niin sitten ehdottomasti täytyy vaihtaa suunnitelmaa. Toivotaan että 2on2offit toimii myös keinulla hyvin. Molempia käytetään myös pikkukoirilla ja molempien tapojen olen hyvin nähnyt toimivan. Se taitaa riippua niin paljon koirasta ja koiran tavasta suorittaa keinu. Tavoitteena saada nopea mutta ehdottoman hallittu keinu.

Tämän jälkeen tehtiin rataa pätkissä 1-4 ja 6-12, toinen pätkä aloitettiin keinun alastulolta. Tokalla pätkällä Domi oli aivan ilmiömäisen hyvä. Keinun alastulolta irtosi hienosti kutoshypylle, ekalla pätkällä vedätin kasi putkeen, lähtee tosi hyvin ohjauksiin mukaan vedätyksissä. Tämän jälkeen valssasin seiska hypyn jälkeen ennen kasi putkea. Kun tämäkin toimi hienosto Heli pyysi vielä kokeilemaan persjättöä seiska hypyn jälkeen ja se vasta hieno olikin. Mieletön vauhti tuolla persjätöllä. Kun on irtoava koira ehtii kyllä itsekin tekemään ihan mitä tahansa kun vain päättää ehtivänsä. Helin kanssa ihasteltiin Domin menoa, mahtava dogi!!


Tänään Sporttiksella keskityttiin kaikkien kanssa hyppytekniikkaan. Sentin kanssa tehtiin perussarjaa ja perussarjaa jossa viimeinen hyppy oli okseri. Okseri pitää ehdottomasti ottaa enempikin työn alle. Kisoissa sitä kuitenkin melko usein käytetään, mutta hyvin vähän ainakin meillä okseria treenataan. Hyppytekniikan lisäksi tehtiin keppejä eri kulmista ja pelkkää puomin alastuloa. Puomi paranee pikkuhiljaa ja kepeillä taas Sentti oli varmaan jättänyt aivot narikkaan, sillä ei pujotellut loppuun asti. Yritin saada keppeihin vauhtia vinkulelulla, mutta Sentillä näköjään keitti vähän yli ihanaisesta vinkulelusta ja ei maltti riittänyt enää pujottelemaan loppuun asti. Miten voikaan koira seota noin kovin vinkuleluista.

Kevin meni pelkkää hyppysarjaa ilman vauhtia ja putken kanssa. Putken kanssa vauhti nousi taas jolloin kolisutteli rimoja, korjasi onneksi hyvin. Mutta kyllä Kevinin kanssa pitäisi paljon enemmän hyppytekniikkaa tehdä. Valitettavasti aika ei vain riitä aivan kaikkeen. Harmittaa Kevinin puolesta.

Domi teki myös samaista perussarjaa, kokeilin myös ensi kerran putkelta perussarjalle lähetystä. Yllättäen ekalla kerralla Domilla oli sen verta vauhtia että viimeiseen perussarjan väliin ei enää mahduttukaan ja pudotti vikan riman. Otin uudestaan putken kautta jolloin korjasi hyvin eikä enää kolistellutkaan yhtään rimaa. Loppuun pientä putkihässäkkää ja putkeen irtoamista. Domi irtoaa paljon paremmin hypyille kuin putkeen, hassu koira :)

Treenien jälkeen metsälenkillä Juvanmalmin metsissä. Reilun puolen tunnin jälkiveryttely lenkki venähti puolentoista tunnin rämpimislenkiksi ja märkää oli. Jouduttiin sen verta kauas että onneksi tasaisellakin tultiin pitkään. Vaikka oli polveen asti korkeat kumisaappaat niin olin silti aivan märkä. Pakkasia toivottaisiin tässä huushollissa. Kolmen koiran kuivaaminen ja/tai peseminen ei ole herkkua.

Mä tajusin tänään että Domi ei osaa tempun temppua. Perustottelevaisuus on loistavasti hallussa, mutta eihän se osaa antaa edes tassua (hups). Kevin osaa melkoisen skaalan temppuja ja Senttikin jonkun verran. Kevin oppisi varmasti minkä tahansa tempun jos keksisi opettaa kun taas Sentin kärsivällisyys ei  meinaa riittää uuden opetteluun. Keväällä Iinan kanssa sovittiin että meidän sheltit osaa syksyllä hallikauden alkaessa peruuttaa portaita ylös. Sori Iina, mutta ei Domi osaa ees peruuttaa tasaisella (toinen hups). Mutta tänään siis päätin että Domille opetetaan ainakin tassun antaminen ja peruuttaminen näin alkuun.

2 kommenttia:

  1. Ihana Domppa ja onnea möllien korkkauksesta! :) Meillä jo peruutellaan vähän portaissakin. Enempi olen kyllä treenannut sivuasennon hakemista portaissa, jolloin joutuu käyttämään takapäätään oikean paikan löytämisessä. Tasaisella peruuttelee pieniä matkoja, mutta jos palkkaa ei heti kuulu niin palaa takaisin. Treeniä treeniä. Muuta meillä ei sitten osatakaan kuin temppuja. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasinkin että ootte varmasti paljon pidemmälle. Koitetaan treffata joku päivä :)

      Poista