perjantai 25. lokakuuta 2013

Ruokakupilla


Viime aikoina on taas facebookissa molempien omistamieni rotujen sivustoilla vellonut keskustelu koirien ruokinnasta. Kuka syöttää mitäkin ja miksi ja miksi ei. Myös meiltä usein kysytään, että mitä meillä syötetään koiralle. Erilaisia tapoja syöttää koiria on varmastikin yhtä monta kuin on ruokkijoitakin. Mielestäni tärkeintä on löytää omalle koiralleen sopiva ruokintatapa, jolla koira voi hyvin. Sentti ja Domi tuntuu lihoavan jo pelkästä ruoan näkemisestä, kun taas Keviniä ei saa millään lihotettua. Tämänkin vuoksi saa vähän katsoa mitä ja minkä verran syöttää. 

Meillä kokeiltiin paljon erilaisia ruokintatapoja pari vuotta takaperin, kun Sentille ei oikein tuntunut toimivan mikään ruoka. Silloin kuten ehkä vieläkin moni barffaa tai raakaruokkii. Mekin kokeilimme sitä silloin. Se ei kuitenkaan yhtään sopinut meidän koirille. Sentin maha ei kestä oikein raakaruokaa ollenkaan, vaikka pidempään ja eri tavoin sitä kokeilimme. Kevin ei sitten taas halua syödä ollenkaan raakaa lihaa vaan ainoastaan kypsennettyä. Hieman nirso tapaus. Domi kyllä söi, mutta kyllä sillekin ainakin omistajan mielestä tuntuu paremmin maistuvan kypsennetty kotiruoka. 


Meillä siis edelleen ja jatkossakin syötetään kypsennettyä koiran kotiruokaa sekä myös laadukasta kuivamuonaa. Kotiruoka koostuu lihasta, hirssistä/tattarista, kasviksista, kananmunasta, öljyistä ja usein raejuustosta. Kun syöttää itse tehtyä kotiruokaa niin täytyy myös varmistaa että koira saa tarpeeksi vitaamineja, hivenaineita ja kalsiumia. Tämän vuoksi koirat saavat myös Nutrolinia sekä B-vitamiini valmistetta.

Omasta mielestäni laadukas kuivamuona on ihan hyvä vaihtoehto koiran ravinnoksi. Ihan pelkästään kuivamuonaa en itse kyllä koiralleni syöttäisi. Suomen markkinoilla olevat kuivamuonat pitäisi täyttää vähintään koiran ravitsemukselliset minimivaatimukset. Tämän paikkansa pitävyydestä en osaa sanoa, mutta itse ainakin tutkin tarkkaan ruokien raaka-ainelistan. Listan alkupäässä tulisi olla vähintään yksi tai mieluummin useampia eläinperäisen proteiinin lähteitä. Valitettavasti laadukkuus näkyy myös kuivamuonan hinnassa. Hyvät raaka-aineet maksaa. Yleensä haemme pakkasen täyteen lihoja kennelrehun autolta, mutta viime viikolla kävimme Murren Murkinasta hakemassa pakkaseen NEU- ruokia eli valmiiksi kypsennettyjä koiran täysravinto pötköjä. Näin viikon käyttökokemuksella ne tuntuvat ihan loistavilta ja ilmeisesti kovin maistuvilta. Vielä kun keksisi miten pötkön saa puolitettua jäisenä, niin ne olisi ihan täydellisiä. Hinta on kuitenkin sen verran tyyris, että taidetaan jatkossakin pääosin pysyä noissa Kennelrehun lihoissa ja valmistaa ruoat itse. Mutta hätävarana näitä kyllä jatkossakin pidetään pakkasessa. Toimii myös reissun päällä hyvin.

Tähän mennessä en ole vielä käyttänyt treenatessa mitään ylimääräisiä energia- tai palautustuotteita. Nyt aion  kuitenkin käydä klikkaamassa ostoskoriini Fitdogin nesteytysjuomajauheen sekä Fitdogin palautusjuomajauheen. Fitdogilla on muuten menossa kampanjatarjous lokakuun loppuun asti. Vastaamalla pariin kysymykseen saa 10 euron arvoisen alennuskoodin heidän tuotteisiin täällä. 

10 kommenttia:

 1. Heissan!
  Jäisen pötkän saat puolitettua, kun viillät puukolla pötkän puolivälistä ympäri ja kopautat betoniin. Katkeaa tosi näpsäkästi ja helposti :) Ja täältä ainakin suositus Fitdogin energia ja palautus jauheille!! Meillä niitä on käytetty kesästä lähtien ja erittäin toimivia ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIITOS Satu! Lähtee ehdottomasti kokeiluun ensi pötkön kohdalla. Ja Juha oli niin varma ettei sitä saa jäisenä poikki kun moottorisahalla.. Mä niin näytän sille!! :) :)

   Poista
 2. Munkaan mielestä laadukkaassa kuivaruoassa ei ole mitään vikaa, meillä Luna syö Acanaa ja voi sillä erinomaisesti, lisänä sitten syö jonkin verran myös raakaa lihaa.
  Melli taas ei sitten kestä nappulaa ollenkaan joten se syö pelkkää raakaruokaa, mutta se on ihan just niin että mikä kenellekin sattuu sopimaan :)

  Nyt on ihan pakko muuten samalla kysyä, että onko Domi mitattu agilityssa minikokoiseksi? Mua kiinnostaa kauheesti kun Luna on kyllä Domia matalampi eli jos Domi on mini, nin sitten on Lunakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä onkin sitten vähän enempi hommaa kun koirat syö eri ruokia. Pääasia että olette löytäneet sopivat ruoat!! :)

   Domi ei ole vielä kisakirjaan merkintää saanut, eikä ole kyllä vieläkään kuin möllikisoissa kisaaminen sen kanssa suunnitelmissa. Domi on rajatapaus, mutta jos Luna on yhtään Domia matalampi niin menee varmasti mineihin.

   Lunan meno agilityssa näyttää ihan mielettömän hyvältä. Nyt vaan möllikisoihin sen kanssa!! Ensi lauantaina olisi Lohjalla möllikisat :) :)

   Poista
 3. Kiitos tarjousvinkistä :) täytyy ehkä testata..

  VastaaPoista
 4. Mä elän ainakin siinä uskossa, että koiran pakasteiden voi hyvin antaa sulaa hieman ja laittaa sitten takaisin pakastimeen koiran ruoansulatuksen siitä kärsimättä. Meillä lihat ja luut saavat sulaa sen verran, että ne saa jaettua sopiviin yhden päivän annoksiin ja sitten laitetaan takaisin pakastimeen. Ei ole ollut mitään ongelmia. Ja se on kätevää kun voi ottaa edellisenä päivänä sulamaan yhden päivän annoksen, eikä tarvitse syöttää monena päivänä samaa sapuskaa. Lähinnä siis annan vaihdellen eri eläinlajejen lihoja /luita.

  Meillä on ollut käytössä Fit dogin palautusjuoma ja olen tykännyt siitä varsinkin kesäisin sen takia, että Kiki on aika huono juomaan kisapaikalla. Se juo vain jos sillä on tosi kuuma. Olen sitten antanut palautusjuomaa kisojen jälkeen ja se kyllä maistuu Kikille. Toki todella kuumina päivinä olen antanut aamulla pienen määrän lihaa/rasvaa veteen sekoitettuna, jotta saa jo ennakkoon nesteytettyä koiraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kätevältä :)

   Paljon kehuja olen kuullut noista Fit Dogin tuotteista. Hyvä että Teilläkin toiminut!!

   Poista
 5. Moi! Voisitko tehdä ihan postauksen että miten valmistat tuon kypsennetyn ruoan koirillesi?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin toki. Yritän tässä tämän tai ensi viikon aikana saada tehtyä :)

   Poista