sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Hyppytekniikkatreeniä

Torstaina viimein päästiin Vapun yksärille . On meinaan melkoisen varattuja nuo Vapun yksärit ja viikonloppukoulutukset. Eikä ihme, on se vaan niin pro!! Ja voi veljet, miten upeissa maisemissa Vappu Siuntiossa asuukaan. Tehtiin pitkä loppuverryttelylenkki poikien kanssa ja Juhan kanssa ihasteltiin mielettömiä maisemia. On Suomi vaan hieno maa.



Domista kaikki tiedot jo etukäteen Vapulle lähetinkin. Me ei olla Vapun opeissa Domin kanssa ennen käyty vaan tähän asti vain Ulla Kaukosen opeissa hyppytekniikkaa treenattu. Varsinaisia ongelmia meillä ei hyppäämisessä ole, mutta parannettavaa toki aina löytyy. Tavoitteena olisi itsenäisesti ja pyöreästi hyppäävä koira, joka osaa hienosti koota itsensä ja jolta löytyy hyvä syvätuki. Näin myös koira pysyy terveempänä ja toki paremmalla hyppytekniikalla koiran vauhti myös kasvaa. Ja näihin tarvitsemme ammattilaisen apua.

Aloitettiin perussarjalla mini (4 jalan väli) välein, jossa Vappu arvioi Domin hyppäämistä. Domin heikkoudet hyppäämisessä on etupäässä, kuten suurella osalla muistakin koirista.  Domi on rakenteeltaan hieman liian pysty etupäästään, mikä on toki aikaisemminkin huomattu. Käytiin Domin kroppaa läpi ja Vappu näytti "punnerrus" harjoitteita, joilla etupäätä saadaan kotona treenattua. Ja näin jatkossa toivottavasti saataisiin hyppyä vähemmän etupäätä kuormittavaksi.

Tämän jälkeen haastettiin Domia ja vaihdettiin mediväleihin (5 jalan väli). Siinä Domi "alkujärkytyksen" jälkeen hyvin venytti hyppyänsä.  Sitten siirryttiin korkeuden arviointiin (välit 4-4-6 jalkaa) Viimeinen väli oli siis kuusi jalkaa ja hyppy laitettiin okseriksi. Tässä Domi oli selkeästi oman mukavuusalueen ulkopuolella. Pari kertaa kiersi okserin. Vappu piti kuitenkin hyvänä asiana, että koira osaa kieltäytyä sille liian vaikeista tehtävistä. Helpoitettiin tehtävää hieman, ja pikkuhiljaa palattiin samaan väliin mistä aloitetiiin ja saatiin se lopulta myös toimimaan oikein hyvin. Domille oli myös selkeä häiriö, että seisoin ja pidin lelua kädessä. Kun olin kyykyssä ja lelu maassa ei kiertänyt okseria kertaakaan.

Parilla viimeisellä kerralla Domi otti epävarmuudesta tai väsymyksestä johtuen aivan turhan sipsutusaskeleen ennen viimeistä hyppyä. Haluttiin kuitenkin lopettaa onnistumiseen ja saatiinkiin viimeisestä hyppysarjasta oikein hyvä, vaikka koira selvästi väsynyt tässä vaihessa jo olikin. Siihen oli hyvä lopettaa. Domin hypyt myös parani loppua kohden, kun se rupesi tottumaan ja luottamaan uuteen pohjaan. Näissä viimeisissä hypyissä alun hyvä takapään käyttö rupesi kärsimään väsymyksestä johtuen. Takajalat olivat jo maitohapoilla rankasta treenistä. Oman haasteen treeneissä helteen lisäksi toi Domille myös vieras pohja. Emme ole aikaisemmin treenanneet (tai ei ainakaan tule mielenkään yhtään kertaa) tuollaisella nurmipohjalla

Domi on estepehmeä koira ja ottaa helposti nokkiinsa jokaisesta pudotuksesta, eikä mielellään pudota. Se on myös kovin ohjaajaherkkä koira, ja reagoi ohjaajan virheisiin helposti, eikä anna anteeksi ohjaajan virheitä samalla tavalla kuin esimerkiksi Sentti. Tämä aiheuttaa haasteita ohjaajalle. Domin kanssa on tärkeätä muistaa ratatreeneissäkin, että palkka tulee alhaalta. Mikäli itse huidon turhaan käsillä tai lelukäsi nousee niin kärsii koiran hyppytekniikka, vaikka rima ei aina putoisikaan. 

Kyllä Domi sai paljon kehujakin, vaikka tässä olenkin kirjannut kaikki Domin heikkoudet. Vappu piti Domia nuorena, vauhdikkaana, motivoituneena ja nopeasti oppivana koirana. Domi antoi treenissä kyllä todella hienosti joka kerta kaikkensa ja veti loppuun asti hyvällä draivilla. Vapunkin mielestä Domi on vielä vauva ja tulee varmasti olemaan agilityyn parhaimmillaan vasta kolmen- neljän ikävuoden jälkeen. Domin vire oli helteisestä päivästä ja uudesta pohjasta johtuen normaalia matalampi. Näissä harjoituksissa se toki oli hyvä asia. Vire olisi hyvä pitää myös tutulla kentällä selkeästi ratatreeniä matalammassa vireessä. Näillä opein treenataan elokuuhun asti, jolloin Vappu halusi meidät seuraavan kerran nähdä.

Kotiläksyjä:
  • Etupään punnerukset
  • Takapään lihasten kasvattaminen
  • Perussarjaa vaihtelevasti mini ja medi väleillä
  • kasvava sarja 
  • korkeuden arviointi ja etäisyyden arviointia
    • viimeinen hyppy pidetään ainakin alkuun okserina ->haetaan Domille pyöreämpää hyppyä
  • kun sujuu niin lisätään häiriöitä harjoitukseen
  • kesän lopussa tilannekatsaus

2 kommenttia:

  1. Ihan uteliaisuuttani kysyn, että onko noissa sarjoissa jotkut tietyt metrimäärät mitä käytetään? Vai miten noihin välien pituuksiin päädytään jos ei ole :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleissääntö toki on olemassa mutta nämäkin ovat koirakohtaisia ja mikäli enemmän hyppytekniikkaa oman koiran kanssa haluaa treenata niin suosittelen ehdottomasti hakeutumaan Ullan tai Vapun kurssille ja luennolle. Henkilökohtaisesti en ainakaan kovin paljon hyppytekniikkaharjoitteita uskalla tehdä ilman käyntiä ammattilaisen silmien alla, jotta en varmasti opeta mitään väärin.. :)

      Mineillä perussarjassa käytetään 4 jalan välejä (medeillä 5 jalan ja maxeilla kuuden jalan). Kasvavan sarjan välit mineillä 4-5-6-7 jalkaa.

      Poista