lauantai 25. tammikuuta 2014

Hyppykoulutusta

Viime viikolla alkoi odotettu hyppytekniikka kouluttajien koulutus. Ensimmäinen päivä vietettiin upeissa maisemissa Siuntiossa koko päivän kestäneellä teoriaosuudella. Meille luennoitsemaan oli saapunut Tanja Kotti, Turun Koirafysiosta. Kävimme läpi melko kattavasti (tai niin kattavasti kuin kahdeksassa tunnissa voi käydä) koiran anatomiaa, rakennetta, luustoa, niveliä, lihaksia, fysiikkaa, yleisimpiä vammoja, toipumisaikoja, vammojen ennaltaehkäisyä, kiputiloja. Tämän lisäksi paljon keskustelua oli päivän aikana koiran lämmittelemisestä ja verryttelemisestä. Lopuksi pääsimme vielä demokoirien avulla käymään fyysisesti läpi muutamia koiria.




Ihan mielettömän kiinnostava päivä. Tanja osasi todella hyvin luennoida ja vastailla kysymyksiin aiheesta. Monella fyssarin luennolla olleeni, voin kyllä hyvin sanoa, että tämä oli ehdottomasti kattavin koulutus aiheesta. Jos yhtään lähempänä Turkua asuisin niin veisin kyllä koiranikin hänelle hoidettavaksi. Onneksi meillä on myös Tanjan kanssa ohjauskeskustelua kevään aikana. Meistähän ei kukaan koulutettavista fysioterapeutti ole eikä kuulukaan olla, mutta meidän täytyy osata tunnistaa koirasta mahdolliset fyysiset rajoitteet. Ja asiaan täysin liittymättömänä sain ehkä elämäni parasta jäätelöä tuolla. Tilalla tehdään omaa jäätelöä jota he myös kesäisin myyvät. Noin hyvän jäätelön vuoksi voi hyvin ajaa Siuntioon asti.



Toisena päivänä jatkettiin käytännön harjoituksilla Lohjalla hallissa. Melkoinen paukkupakkaspäivä sattuikin juuri ikävästi. Halli toki oli lämmitetty, mutta hieman tuntui hankalalta saada koiraa tarpeeksi lämmiteltyä pakkasen näyttäessä melkein kahtakymmentä astetta. Päivän tehtävinä meillä oli hyppyharjotteista yksittäishyppy (set point) sekä perussarja (basic grid). Vappu laittoi meidät heti itse hommiin analysoimaan hyppyjä. Jokainen sai oman työparin. Ensimmäiseksi työparin koiraksi tuli vasta vuoden ikäinen pieni bc-narttu. Paljon on hyppyjä tullut kateltua ja analysoitua, mutta pääosin aina mini-tai medikoirien hyppyjä, joten opettavaista sekä mielenkiintoista päästä kurssin ajan analysoimaan maksien suorituksia.



Domi toimii kurssin ajan projektikoirani ja iltapäivällä Domi pääsi hommiin. Aloitimme yksittäishypyllä eli set pointilla. Domi oli kerännyt aamupäivän hirveitä kierroksia ja maltti ja järki tuntui jääneen Espooseen. Se ei edes malttanut pysyä lähdössä, vaan Vappu tuli sitä pitämään (kuinka noloa). Sillä oli vain tavoite päästä kauheella kiirellä eteenpäin, tyylillä ei MITÄÄN väliä. Meidän pitkä agilitytauko ei ehkä yhtään auttanut tähän. Emme päässeet edes nostamaan korkeutta yhtään harjoituksessa, kun keskityimme vain maltin hakemiseen ja siihen että koira rupeisi käyttämään kroppaa ja tekemään vartalonhallintaa. Ihan ei tuntunut siltä, että olemme treenanneet hyppytekniikkaa paljon viime vuoden aikana. Onneksi Vappu tuntee jo Domin oikein hyvin ja osaa valita ne oikeat ja tsemppaavat sanat näihin tilanteisiin. 

Vappu sanoi Domin olevan haastava koira jopa hänellekin. Domilla on kaikki edellytykset hypätä hyvin ergonomisesti. Se hyppää monesti hienoja, pyöreitä, tasapainoisia hyppyjä, joissa tulee painonsiirto ja joissa se käyttää takapäätään. Mutta mutta sitten siltä myös tulee väliin aivan hazardi hyppyjä, joissa se ponnistaa vain etupäällä ja niskalla, selkä retkahtaa, etujalat on myöhässä ja tekniikka on puuttellista. Se ei vaan malta vaan sillä olisi aina kiire vain eteenpäin. Saiskos jostain kourallisen kärsivällisyyttä tuon koiran päähän. Kyllä se vielä oppii. Toki saan olla iloinen näin koulutuksen kannalta, että itselläni on haastava projektikoira



Ennen seuraavia kurssipäiviä olisikin sitten läjä kotitehtäviä sekä omatoimista harjoittelua, ohjauspuheluita sekä hirmuisesti videoiden katselua tehtävänä. Suoraan sanottuna en vieläkään tiedä miten tämän koko koulutuksen pystyy/ehtii hoitamaan kokopäivätyön ohella, mutta kun on kiinnostava aihe niin sen kyllä sen jaksaa. Ja toukokuun lopussa sitten kiitos seisoo.

Ps. Kaipailisin mahdollisesti vielä muutamaa koiraa projektiryhmääni kevään ajaksi. Koiran tulee olla vähintään kuuden kuukauden ikäinen sekä fyysisesti terve. Ja koirakon täytyy päästä kevään aikana erikseen sovittuina lauantaipäivinä Espoon Sporttikoirahallille treeneihin. Projektiryhmän koirien suoritukset tullaan kuvaamaan ja itseni lisäksi niitä analysoi muut hyppytekniikkakoulutukseen osallistujat sekä Vappu. Mikäli löytyy kiinnostusta, saa laittaa mailia mari.sydanmaanlakka@pertec.fi tai vaikkapa fb:n kautta.

1 kommentti: